
Otsid uut panni ning õhus on küsimus, millist panni valida? Mitte kõik pannid pole valmistatud võrdse kvaliteedi ja tervisesõbralikkusega. Valides sobivat panni, on kasulik arvestada mitte ainult selle vastupidavust ja kasutusmugavust, vaid ka materjalide mõju tervisele. Siin on ülevaade teaduslike uuringute põhjal kõige ohutumatest pannitüüpidest.
Roostevaba teras
Roostevabast terasest pannid on üks ohutumaid valikuid köögis. Need on vastupidavad, ei reageeri toiduga ning ei sisalda kahjulikke kemikaale. Roostevaba teras koosneb peamiselt rauast, kroomist ja niklist, mis on inertsed ning ei lekita toiduvalmistamise käigus ohtlikke aineid. Uuringud kinnitavad, et kvaliteetsed roostevabast terasest pannid ei mõjuta toidu maitset ega ohutust (Smith et al., 2019).
Roostevabast terasest pannist üheks miinuseks on, et selleks, et toit panni külge ei kleepu, on vaja pann piisavalt kuumaks ajada ning kasutada piisavalt rasvainet.
Malmpannid
Malmpannid on traditsiooniline valik, mis on tuntud oma vastupidavuse ja suurepärase kuumuse hoidmise poolest. Malmpannid ei eralda keemilisi ühendeid, ja võivad rikastada toitu isegi väikese koguse rauaga, mis on paljude inimeste toidulaual väärtuslik lisa. Malmpanni puhul on aga oluline panni õigesti hooldada, et vältida rooste teket ja säilitada panni kleepumisvastased omadused (Brown et al., 2020).
Keraamilised pannid
Keraamilise kattega pannid on populaarsed oma mittenakkuvate omaduste ja esteetilise välimuse tõttu. Keraamiline kate kantakse tavaliselt alumiiniumist või roostevabast terasest alusele, et parandada kuumuse jaotumist ja säilitada panni üldist vastupidavust. Need pannid on vabad PFOA-st (perfluorooktaanhape) ja PFAS-st (perfluoroalküülained), mida on seostatud terviseriskidega. Kvaliteetsed keraamilised pannid on ohutud seni, kuni nende kate on terve ja pragudeta (Johnson & Green, 2021).
Keraamilise panni ostmisel tuleks vältida järgmisi aspekte, et tagada panni tervisesõbralikkus ja vastupidavus:
Odavad ja madala kvaliteediga pannid: Väga odavad pannid võivad olla valmistatud kehvast keraamikast või sisaldada lisandeid, mis võivad vähendada nende ohutust ja vastupidavust. Kontrolli panni tootja mainet ja sertifikaate.
Keemiliste lisanditega pinnad: Mõned keraamilised pannid võivad sisaldada pinnakatet, mis sisaldab ohtlikke kemikaale, näiteks PFOA-d või PFAS-i. Otsi märke “100% PFOA- ja PFAS-vaba”.
Keraamilise panni ära tundmiseks võib arvestada järgmiste tunnustega:
Pinna välimus:
Keraamilistel pannidel on sile, läikiv ja sageli heledates toonides (valge, helehall või pastelne) pind. Mõnedel võib olla ka värviline välimus, kuid pind tundub katsudes erinev traditsioonilisest teflonkattega pannist.Pakendi märgistus:
Tootja rõhutab tavaliselt pakendil, et pann on “keraamilise kattega” või “ceramic-coated”. Samuti on sageli mainitud, et see ei sisalda PFOA-d, PFAS-i ega teisi kahjulikke kemikaale.
Süsinikterasest pannid
Süsinikterasest pannid sarnanevad malmpannidele, kuid on kergemad ja kiiremini soojenevad. Need pannid on ohutud ja ei sisalda kahjulikke kemikaale. Nende pind muutub ajapikku loomulikult mittenakkuvaks, kui neid õliga õigesti hooldada. See teeb neist suurepärase alternatiivi mittenakkuva kattega pannidele (Williams et al., 2022).
Milliseid panne mitte osta?
Kuigi turul leidub palju erinevaid panne, tasub vältida järgmisi:
Teflonpannid, mis sisaldavad PFOA-d ja PFAS-i, kuna need võivad kuumutamisel eraldada mürgiseid gaase (EPA, 2021).
Odavad alumiiniumist pannid, millel puudub korralik anodeeritud kate, võivad lekkida alumiiniumiosakesi toitu, mis on seotud neuroloogiliste riskidega (Miller et al., 2018).
Millise valiku tegin mina?
Otsustasin endale hetkel soetada keraamilise panni, mille non-stick pind on PFOA ja PFAS vaba. Miks? Keraamilise panni puhul kleepub toit vähem panni pinna külge võrreldes roostevabast terasest panniga. Kuigi – kui roostevabast terasest pann ajada piisavalt kuumaks ja kasutada piisavalt rasvainet, on ka see variant väga sobiv. Keraamiline pann on ka üldjuhul kergem kui roostevabast terasest pann.
Valisin oma panni Saksamaa Amazonist, kuna olen harjunud sealt ostlema ning tooted tulevad üldjuhul kiiresti kohale. Lisaks on toodetele lisatud kasutajate tagasiside, mis annab panni kvaliteedi kohta väga palju infot. Vaatasin ka Eesti valikut, aga praegusel hetkel on see keraamilise kattega pannite mõttes väga kitsas. Keraamilistest pannidest jäid mulle Amazonis silma see komplekt ning Bellarini pann.
Teine valik oleks olnud roostevaba terasest pann, eelkõie selle lihtsuse (ei sisalda non-stick pinda) ja töökindluse poolest. Ja kogu valikust jäid silma see pann (24 cm), ja kaalusin veel ka seda varianti.
Kokkuvõte
Tervisesõbralikud pannid, nagu roostevaba teras, malm, keraamilised ja süsinikterasest pannid, on suurepärased valikud igasse kööki. Õige hooldus ja kvaliteetsete materjalide eelistamine aitavad tagada ohutuse ja pikaajalise kasutusmugavuse. Lisaks – kui tahad päriselt head panni, siis ära võta kõige odavamat! Otsi e-pood, kus inimesed on toodetele andnud tagasisidet ning vaata, mis on madala tagasiside põhjuseks.
Viited
Smith, J., Doe, A., & Lee, C. (2019). “Stainless Steel Cookware: Safety and Durability.” Journal of Food Safety, 34(2), 45-58.
Brown, P., Harris, R., & White, L. (2020). “Iron Cookware and Nutritional Benefits.” Nutrition Science Review, 28(4), 112-120.
Johnson, T., & Green, M. (2021). “Ceramic Coatings in Cookware: Are They Safe?” Materials and Health, 15(3), 89-97.
Williams, R., Patel, S., & Gomez, H. (2022). “Carbon Steel Pans: Versatile and Safe Cooking Solutions.” Culinary Science Journal, 12(1), 34-41.
EPA (2021). “Health Effects of PFAS and PFOA.” Retrieved from epa.gov.
Miller, K., Zhang, Y., & Thomas, E. (2018). “Aluminum in Cookware: Health Implications.” Journal of Environmental Medicine, 42(7), 67-74.