Mahlane rabarberi-mangokook krõbeda mandlikattega (vegan, gluteenivaba, piimavaba)
Selle mahlane ja krõmpsuva rabarberi-mandli koogi retsepti taga on pisut teistsugune lugu kui tavaliselt. Ma küpsetasin seda siis, kui tegin oma toitumisnõustaja õpingute jaoks gluteeni- ja nisuvaba väljakutset. Külastasin oma vanemaid ja tahtsin küpsetada midagi maitsvat. Kuna ma ei saanud kasutada toorjuustu, nisujahu ega võid, pidin leidma midagi muud.
Ja siin see on: mahlane, piima- ja gluteenivaba vegan rabarberi-mango kook krõmpsuva mandlikattega. Suur boonus on, et see on vegan, kuna mu vend on vegan, nii et ta sai seda ka süüa :). Tegelikult on see ka lihtne teha. Minu jaoks oli kõige raskem osa rabarberite koorimine ja tükeldamine, kuid palusin oma venda appi, ja mul vedas, sest ta oli nõus :).
Retsept
Rabarberi-mango kihi koostisosad:
- 200 g rabarberit
- 120 g mangot (võib olla külmutatud, aga sulatage enne kasutamist)
- 2 tl kaneeli
- 20 g suhkrut
Niiske taina koostisosad:
Kuivad koostisosad:
- 150 g kaerajahu
- 140 g gluteenivaba jahu
- 110 g suhkrut
- 1 tl maisi- või kartulitärklist
- 3 tl küpsetuspulbrit
- 4 spl riivitud kookospähklit (et lisada süsivesikuterikkasse taignasse veidi rasva ja valku)
- 0,5 tl soola
Vedelikud:
- 100 g kookosõli
- 120 g magustamata vegan jogurtit (soja või kookos) (toatemperatuuril)
- 120 ml vegan piima (kaera- või kookospiim) (toatemperatuuril)
- 2 tl vanillipastat või -ekstrakti
Mandlikatte koostisosad:
- 60 g mandlilaaste
- 30 g riivitud kookospähklit (valikuline)
- 50 g kookosõli
- 40 g suhkrut
Juhised
Lõika rabarber ja mango väikesteks tükkideks, pane kaussi ja lisa suhkur ja kaneel.
Teises kausis sega omavahel kuivained.
Kolmandas kausis sega kokku vedelad koostisosad. Kui kookosõli ei ole vedelas olekus, sulata see enne lisamist.
Vala tainas küpsetusvormi, kata rabarberi-mango seguga ja vajuta kergelt rabarberi- ja mangotükid koogi sisse.
Küpseta 180 kraadini eelkuumutatud ahjus 20 minutit.
Vahepeal valmista mandlikate. Kuumuta kookosõli koos suhkruga pannil, lisa mandlilaastud ja riivitud kookospähkel, sega ja kuumuta, kuni mandlid on kuldse värvusega. Tee see pigem enne valmis, kui võtad koogi ahjust välja.
Kui kook on 20 minutit küpsenud, võta see välja, kata mandlikattega ja pane uuesti ahju ning küpseta veel 20 minutit.
Kui kook on valmis, lase sellel umbes 10 minutit vormis jahtuda. Pärast 10 minutit võid koogi vormist välja võtta ja nautida, isegi kui see pole veel täiesti jahtunud.
Anna teada, mida arvad koogist!