Mahlane rabarberi-mangokook krõbeda mandlikattega (vegan, gluteenivaba, piimavaba)

Selle mahlase ja krõmpsuva rabarberi-mandli-koogi retsepti taga on pisut teistsugune lugu kui tavaliselt. Küpsetasin seda perioodil, mil tegin oma toitumisnõustaja õpingute jaoks gluteeni- ja nisuvaba väljakutset. Olin parjasti külastamas oma vanemaid ja tahtsin küpsetada midagi maitsvat. Kuna nisujahu ja piimatooteid kasutada ei saanud, pidin leiutama midagi muud.
Ja siin see on: mahlane, piima- ja gluteenivaba, vegan rabarberi-mango kook krõmpsuva mandlikattega. Boonus on ka see, et antud kook on vegan. Ning kuna minu vend on vegan, sai ka tema seda süüa :).
Kooki on lihtne valmistada. Kõige väljakutsuvam osa on ilmselt rabarberite koorimine ja tükeldamine. Väike vihje: kutsu kedagi appi! Mina palusin oma venda, ja mul vedas, sest ta oli nõus – muidugi oli pisut mängus ka omakasu :).
Mandlikoogi retsept
Rabarberi-mango kihi koostisosad
- 200 g rabarberit
- 120 g mangot (võib olla külmutatud, aga sulatage enne kasutamist)
- 2 tl kaneeli
- 20 g suhkrut
Taina koostisosad
Kuivad koostisosad:
- 150 g kaerajahu (vajadusel gluteenivaba kaerajahu)
- 140 g gluteenivaba jahu
- 110 g suhkrut
- 1 tl maisi- või kartulitärklist
- 3 tl küpsetuspulbrit
- 4 spl riivitud kookost (et lisada süsivesikuterikkasse taignasse veidi rasva ja valku)
- 0,5 tl soola
Vedelad koostisosad:
- 100 g kookosõli
- 120 g magustamata vegan jogurtit (soja või kookos) (toatemperatuuril)
- 120 ml vegan piima (kaera- või kookospiim) (toatemperatuuril)
- 2 tl vanillipastat või -ekstrakti
Mandlikate
- 60 g mandlilaaste
- 30 g riivitud kookost (valikuline)
- 50 g kookosõli
- 40 g suhkrut

Valmistamise juhised:
- Lõika rabarber ja mango väikesteks tükkideks, pane kaussi ja lisa suhkur ja kaneel.
- Teises kausis sega omavahel kuivained.
- Kolmandas kausis sega kokku vedelad koostisosad. Kui kookosõli ei ole vedelas olekus, sulata see enne lisamist.
- Vala tainas küpsetusvormi, kata rabarberi-mango seguga ja vajuta kergelt rabarberi- ja mangotükid koogi sisse.
- Küpseta 180 kraadini eelkuumutatud ahjus 20 minutit.
- Vahepeal valmista mandlikate. Kuumuta kookosõli koos suhkruga pannil, lisa mandlilaastud ja riivitud kookospähkel, sega ja kuumuta, kuni mandlid on kuldse värvusega. Tee see pigem enne valmis, kui võtad koogi ahjust välja.
- Kui kook on 20 minutit küpsenud, võta see välja, kata mandlikattega ja pane uuesti ahju ning küpseta veel 20 minutit.
- Kui kook on valmis, lase sellel umbes 10 minutit vormis jahtuda. Pärast 10 minutit võid koogi vormist välja võtta ja nautida, isegi kui see pole veel täiesti jahtunud.
Anna teada, kuidas meeldis!
