Mis teeb selle porgandikoogi eriliseks?
- samaaegselt maitsev ja tervislik – tervislikuks teevad selle “koogi” porgand, pähklid, kaneel, mandlijahu ning tavalisest porgandikoogist kõvasti väiksem suhkrusisaldus ning kõrgem valgusisaldus (ei tõsta veresuhkrut nii palju)
- sobib ka hommikusöögiks. Oot-oot – kook ju hommikusöögiks ei sobi!? See ei ole tegelikult selline porgandikook nagu oleme harjunud kohvikus nägema. See “kook” sisaldab ka omajagu valku (koogi peale käiv kreem) ja kõvasti vähem suhkruid, mis tähendab, et kook ei tõsta nii palju veresuhkrut nagu tavapärane porgandikook. Ehk kindlasti ei maksa oodata, et sellest koogist saab nö oodatud magusaelamuse nagu tavalistest kookidest. Kogu magusus tuleb banaanidest ja porgandist – lisatud suhkrut pole.
- meeldib ka (enamikele) lastele! Mitmed testid näitasid, et see koogike läheb ka lastele peale.
Porgandikoogi koostisosad
- 300 g kaerahelbeid
- 3 banaani
- 100 g pähkleid (nt pekaani)
- 100 g mandlijahu
- 2 riivitud porgandit (ca 200 g)
- 450 ml piim (taimset või loomset)
- 3 tl kaneeli
- 1 tl vanillipastat
- näpuotsatäis soola
Porgandikoogi jogurti-mascarpone kreem
- 200 g maitsestamata Kreeka jogurtit (või laktoosivaba maitsestamata jogurtit või taimset jogurtit)
- 200 g Mascarpone toorjuustu (või vegan toorjuustu, nt Philadelphia või Violife)
- inuliini või steviat (magustamiseks) – kui veresuhkur pole teema, sobivad ka suhkur või mesi
- vanill/vanillipasta
- kaunistuseks tükeldatud 20 g pekaanipähkleid
PS. Kui sul on refluks, siis jäta pigem kreem esialgu välja (kuna see on külm ja happeline ehk võib soodustada refluksi taasteket).
Porgandikoogi retsept – valmistamine
- Riivi porgand.
- Tükelda pähklid.
- Purusta kausis kahvliga banaanid.
- Sega kausis kokku riivitud porgand, osa pähklitest (osa jäta kaunistuseks), banaanipüree, kaerahelbed, mandlijahu, piim, kaneel, vanillipasta ja sool. Lase pisut vedelikul imbuda ja sega veel. Tainas peaks jääma ühtlane, aga mitte liiga vesine ega kuiv – selline, et koostisosad “ei ujuks piima sees”, aga mitte ka selline, et on raske lusikat kausis ringi ajada. Võib juhtuda, et on vajalik piima lisada.
- Vala tainas väikesesse küpsetuspaberiga kaetud kõrgemate äärtega, võimalusel kandilisse ahjuvormi (26-28cm) – kook võiks jääda ca 4 cm kõrge. Küpseta 180-kraadi juures ca 40 min.
- Samal ajal kui kook küpseb, sega kokku jogurti-mascarpone kreem.
- Kui küpsetusaeg saab läbi, lase koogil enne serveerimist jahtuda.
- Kook ise näeb üsna tagasihoidlik välja ja maitseb samuti pigem tagasihoidlikumalt, kuid kogu maitseelamus tuleb peamiselt jogurtikreemist ja pekaanipähklitest 🙂
- Kui tahad koogile lisada ekstra-nüanssi, siis rösti pekaanipähklid pannil kergelt läbi.
Sulle teeb muret Sinu kõht?
Kõhulahtisus või -kinnisus, kõhuvalu või liigsed gaasid peale söömist?
Asi võib olla Sinu mikrobioomis.
Aga millest alustada, et mikrobioomi taastada?
TAGS:gluteenivabahommikusöökköögiviljarohkemagustoitmikrobioomi taastavnisuvabapiimavabasnäkksuhkruvabaveresuhkrusõbralik
0 Comments
Jäta kommentaar
You May Also Like...
Kiire ja lihtne maguskartuli-brüsseli kapsa pajaroog
veebruar 11, 2025
Suvikõrvitsa-juustu kotletid (nisuvaba)
aprill 24, 2025
