
Mis teeb selle karaski eriliseks?
- kiire ja lihtne valmistada!
- odrajahu sisaldab vähem gluteeni kui valge nisujahu. Seetõttu sobib odrajahu neile, kes püüavad vähendada gluteeni tarbimist (kuigi see ei ole täiesti gluteenivaba). Odrajahul on madalam glükeemiline indeks kui nisujahul, mis tähendab, et see tõstab veresuhkrut aeglasemalt, mis omakorda on tervisele parem.
- ei sisalda piimatooteid. Enamasti on meie menüüs loomseid toiduaineid liialt palju ja taimseid liialt vähe. On mitmeid teadusuuringuid, mis viitavad sellele, et loomsete toiduainete tarbimise vähendamine võib olla tervisele kasulik. See ei tähenda muidugi, et piimatooted oleksid meile kahjulikud (kuigi osa neist, eelkõige magusad piimatooted, seda on, ning samuti esineb väga palju piimatoodete/laktoosi talumatust).
- mahlasus ja krõbedus. Pealt krõbeda kooriku ja krõmpsuvate kõrvitsaseemnetega, seest mahlane ja mõnus.
- ei sisalda suhkrut. Suhkrut leidub niigi pea igal pool, seega otsustasin siin retseptis suhkrut mitte kasutada, et hoida veresuhkur stabiilsemana (mis soodustab kaalulangust ja üleüldist paremat tervist). Selle asemel kasutasin looduslikku magustajat stevia-erütritooli segu, mida müüakse kõigis suuremates kauplustes. *Kui sul tervise (sh kõhu)probleeme pole ja steviat/erütritooli ka kodus pole, siis kasuta tavalist suhkrut.
- sisaldab kasulikke kõrvitsaseemneid. Kõrvitsaseemned sisaldavad rikkalikult tsinki. Tsink on oluline mineraal, mis aitab immuunsüsteemi toimimisel, valkude sünteesil ja haavade paranemisel. Samuti on tsink vajalik DNA sünteesiks ja rakkude jagunemiseks.
Koostisosad
- 250 g (mahedat ehk pestitsiidivaba) odrajahu
- 1 tl soodat
- 3/4 tl soola
- 2 spl meelepäraseid seemneid (näiteks krõmpsuvaid kanepiseemneid või päevalilleseemneid) – karaski sisse
- peotäis kõrvitsaseemneid – karaski peale
- 400 ml magustamata kookosjogurit (sobib ka tavaline maitsestamata jogurt). Näiteks Selverist leidsin sellise toote.
- 1 muna
- 1 spl stevia-erütritooli segu. Näiteks Selverist leidsin sellise toote, kindlasti ka muid valikuid olemas.
Karaski valmistamine
Sega kõik koostisosad hoolikalt läbi (v.a kõrvitsaseemned, mis lähevad karaski peale). Vala segu leivavormi, kata kõrvitsaseemnetega ning patsuta need õrnalt käega taigna sisse.
Kuumuta ahi 180-kraadini ning küpseta 50 min. Tõsta karask peale ahjust võtmist mõneks hetkest ahjuvormist välja, et liigne niiskus sinna ei koguneks.
Naudi soojalt mõne mõnusa määrdega!

0 Comments
Jäta kommentaar
You May Also Like...
Röstitud paprika hummus
märts 4, 2025
Kiire ja lihtne maguskartuli-brüsseli kapsa pajaroog
veebruar 11, 2025
Lillkapsa “ahjuvõileivad” mozzarella ja pestoga
märts 25, 2025