
Olen mitmeid kordi proovinud teha gluteeni- ja piimavaba browniet, et seda saaksid ka süüa inimesed, kes gluteeni ja piima ei talu, aga siiani pole need olnud päris sellised nagu vaja. Omajagu väljakutse on olnud saada brownie sama mahlane, tummine ja maitsev nagu võiga tehes.
Nüüd lõpuks saavutasin sellise tulemi, millega saan juba rahul olla 🙂
Kes juba teab, siis üks minu eesmärkidest on muuta ka maiustamine natuke tervislikumaks. Üks viis seda teha on peita maiustuste sisse köögivilju, tasakaalustada süsivesikuid/suhkruid tervislike rasvade ja võimalusel ka valguga. Suures osas tavapärastes nisujahu/suhkru küpsetistes domineerib tugevalt süsivesik, mis tõstab tugevalt ka veresuhkrut ning veresuhkru liiga tihe või liiga kõrge tõus pole tervisele kasulik.
See brownie on just selline nagu ülal kirjeldatud. Kuidas? Esmalt sisaldab see omajagu bataati, ning tervislikest rasvadest mahedat pähklivõid (sobib ka mandlivõi), kookosrasva ja pähkleid. Pähklid veel omakorda sisaldavad omajagu vitamiine ja mineraale.
See muidugi ei tähenda seda, et tegu oleks nii tervisliku toiduga, et seda võib põhitoidukorrana süüa, sest kokkuvõttes on see ikkagi lisatud suhkru koguse tõttu maiustus, mis on omajagu tummine ja kaloririkas. AGA – see koosneb kvaliteetsetest ja headest koostisosadest, ning on üldjuhul enamike inimeste jaoks parem valik kui nisujahust ja suhkrust valmistatud kreemikook.

Koostisosad:
- 200 g taimset piima (eelista suhkruvaba piima)
- 2 spl chia seemneid
- 500 g bataati (bataadipüreed)
- 50 g kookosõli
- 1 banaan
- 220 g pähklivõid (sobib ka mandlivõi)
- 100 g kookossuhkrut (annab karamellisema maitse, aga sobivad ka muud suhkrud)
- 1 tl vanillipastat/ekstrakti (võib ka ära jätta kui kodus pole)
- 100 g toorkakao pulbrit
- 2 tl küpsetuspulbrit
- 120 g kaerajahu (võid näiteks blenderis kaerahelbed jahuks purustada)
- 3 tl pumpkin spice maitseainet (see on oluline 🙂 )
- 1/4 tl soola
- kaunistuseks vähemalt 100 g (võib ka rohkem) kreeka või pekaani pähkleid
Valmistamine:
- Lõika bataat kuubikuteks ja rösti ahjus kaanega või fooliumiga kaetud anumas ca 30 min 200 kraadi juures. Purusta bataadid kahvliga ja lase jahtuda.
- Purusta kahvliga banaan.
- Vala kõik koostisosad kaussi ja sega hoolikalt läbi.
- Vala väikesesse ruudukujulisse vormi, kata hakitud pähklitega ning patsuta pähklid natuke taigna sisse.
- Küpseta 175-kraadi juures 40 min.
- Lase enne söömist täielikult jahtuda – muidu on väga keeruline brownie´t lõigata ja maitse pole ka päris see õige :).
